Nuffnang Adds

Tuesday, January 21, 2014

Works In Progress : Tile Dapur dan Bilik Mandi

Salam semua,

Lame tak update pasal rumah kan.. Tak de ape yang menarik nye tentang rumah aku buat mase ni...
Dapur ku huru-hare gare-gare ngah pasang tile. Ngan paip kat sinki aku pon patah..Bukan..bukan..bukan Haziq yang patahkan, tapi aku yang ganas. Nanti la aku cite kenapa bole patah tu...

Sikse hoi aku nak masak. Kene pasang paip getah, amek air kat paip mesin basuh. Tak la jauh pon paip tu, sebelah sinki aku je..Tapi sikse, sebab gune paip getah...sebelah pegang paip tu, sebelah pegang pinggan...Acane tu gayenye?

Tapi tak pela kan. Padan muke aku jugak.. Nak mintak tlg Hubby betulkan, tunggu die free sikit esok.. Sekarang ni die tengah sibukk.., sibuk pasang tile dapur..

Kalo ikut aku, bek pasang tile kat hall dulu, tapi nak ngalih barang tu bukan senang hoi...Bukan rini plan, rini bole terus2 pasang tile..

So, die start la dr dapur dulu. Lagipon dapur aku tak banyak barang nak alih..Yang ade cume mesin basuh dan peti ais satu pintu tu je...Nasib la peti ais aku kecik n ringan kan, boleh la die alihkan sorang2 je tanpa bantuan aku.

Cer ko bayangkan kalo peti ais jenis yang besar gedabak jenis 4 pintu tu..Mau terberanak aku tolong ngalihkan kot..Jadi, bersyukur je ape yang ade...

Hubby start pasang tile ni dari hari Jumaat minggu lepas. Khamis malam tu kitorang borak2 pasal tile...Tibe2 die kate esok die tak keje, boleh la die pasang tile dapur, sebab part yang tu paling mudah, tak yah alih2 barang sangat..Aku pon, ape lagi. Memang seronok je la kan...Tapi nak ikut die g pilih tile same2 memang tak sempat la..da kate esoknye die nak start da kan, sedangkan Jumaat tu aku keje..Ye, aku keje walaupon seluruh Pulau Pinang cuti Thaipusam...Stressssss.......

Jadi, ape pon pilihan corak tile yang Hubby pilih, aku pasrah jela...Nasib baik tile yang die pilih memenuhi citarase aku..huhu...

Aku balik2 keje je tgk dapur aku da mcm ni rupe....Nampak x, yang sebelah kiri tu bilik air aku, sebelah kanan tu toilet. Ko tgk tile kecik2 ni..Hazab wey nak cuci. Tak kotor pon, tapi rupe paras die yang tak berape hensem. Aku tonyoh mcm2 pon tak mo kilat...stress..

Tile bilik air pon Hubby buat jugak....Dulu aku pernah terfikir nak pecahkan bilik air ngan toilet aku tu..Nak gabung je jadi satu. Tapi mak aku ckp susah kalo tetamu datang rumah. Berebut bilik air nanti.. Lagi2 dalam master bedroom tak de toilet..Kalo sedara mara datang, haru jugak..Ade betulnya jugak cakap mak aku tu...

Bile Hubby sibuk pasang tile ni, tetibe aku terfikir, untung jugak tak pecahkan bilik air ni dulu..Kalo tak, haru jugak nak mandi kat mane time nak renovate...Xkan nak tumpang mandi uma jiran kot kan....? Ko jangan gelak, aku mandi kat dalam toilet je mlm tu..Nasib pagi esoknye simen da keras..Da boleh mandi dalam bilik air ni balik...  =)

Cantek x tile yang Hubby pilih untuk bilik air kitorg...? Dan2 aku nampak macam nak tukar je tile dinding plak...Nko jangan ngade2 Tiem oiii.....Bertabah la jap...Buat mane yang penting dulu...

Ni aku kasi zoom sikit..Baru lepas cuci je ni..Belum pasang simen putih lagi celah2 tile tu... - Hari pertama. Ni la laundry area aku..Kecik je kan...sbelah kiri tu pintu toilet, yang depan kaler putih tu da pintu belakang..Bukak2 pintu terus longkang..Uma aku xde tanah da kat belakang..

Ko tgk, pembaris jahitan aku pon keluar..Haish..saba jelah...

Ni gamba malam tadi....sikit je lagi nak siap..Rasenye lagi 5 keping tile je lagi... Malam ni InsyaAllah boleh siap sepenuhnye kot...Harap2 la... - Hari ke-4


Nota kaki :- Bonus da dapat, boleh la berangan2 nak pasang kitchen cabinet (xde dalam list pon sebenarnye..hehe)


(◕‿◕✿)
 
X.O.X.O.
 
 

Tuesday, January 7, 2014

GA : Umie Sue 2nd Giveaway





Doa Untukmu Sayang

Ya Allah,
Kurniakanlah anakku ingatan yg kuat,
agar dia mampu menghafal Qalammu,
Lembutkanlah Lidahnya,
Untuk membaca Qalammu & Zikir kepadaMu,
Takut dan Tundukkanlah hatinya,
Agar takut denganMu,
Terangkanlah hatinya,
Agar mudah menerima IlmuMu,
Cantikkanlah dirinya,
Sepertimana kau mencantikkan dunia ini,
Ampunilah dosanya,
Sejak dia sebelum,sesudah kehidupannya,
Berikanlah jodoh yg terbaik untuknya,
Jadikanlah telinganya,
Agar menyukai sebutan dan bacaan
yg memujiMu,
Jadikanlah matanya,
Mata yg mampu melihat
kebenaran dan keesaanMu,
Jadikanlah tangannya untuk berbakti
dan berjuang kepadaMu,
Jadikanlah kakinya,
Kaki yg sentiasa menuju jalan yg diredaiMu,
Jadikan juga hatinya,
Hati yg mencintai Muhammad Rasulmu,
Juga hati yg dekat dengan hatiku,
serta Jadikanlah dia anak yg Soleh.
Amin..




Nota kaki :- Kau adalah darahku..Kau adalah jantungku..Kau adalah hidupku, lengkapi diriku 
Oh sayangku, kau begitu SEMPURNA..

(◕‿◕✿)


 
X.O.X.O.