Nuffnang Adds
Labels
Baby
(28)
Chenta Hati
(50)
Cuti-cuti
(4)
D.I.Y.
(16)
Idea Dekorasi
(7)
Jahitan
(16)
Luahan Perasaan
(19)
Movies
(5)
Mutiara Kata
(4)
Organizing
(13)
Percutian
(5)
Pregnancy
(34)
Renungan
(7)
Resipi
(30)
Rumah Kami Syurga Kami
(35)
Saja Suka-suka
(62)
Sweet Memories
(26)
Tips + Petua
(17)
Wanita
(22)
Monday, July 26, 2010
Sup Ketam_air tangan Siti...
Hubby mmg suke sgt ketam...
lagi2 ketam masak lemak y aku wat..hik3...
tp rini aku kasi resipi sup ketam je la.., sb aku xde gamba tuk mask lemak ketam...
Bahan2 :-
-Ketam 3ekor (2orang makan)
-Sup bunjut (aku gune jenama Adabi)
-Bawang putih 3 biji
-Bawang kecil 3 biji
-Halia 3cm
-Air
Cara memasak :-
-Tumbuk bawang putih, bawang merah n halia then tumiskan.
-Rasa2 da nek bau, masukkan rempah sub bunjut tu (slalunya aku buang kain die sb hubby was2)
-Kemudian masukkan air.., setengah gelas je dlu..nak kasi pekat..
-then masukkan kentang. (kentang kene masuk awal, takut xempuk)
-rase2 kentang tu macam da lembut, boleh la tambahkan air lagi..
-bila da mendidih, masukkan ketam tu...
-Last skali, garam n serbuk hilal secukup rase..
-Rase2 isi ketam tu da masak, boleh la dihidangkan...
-taburkan daun sup n daun bawang sebagai hiasan..
-Selamat mencuba.
Labels:
Resipi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment