Nuffnang Adds

Tuesday, January 21, 2014

Works In Progress : Tile Dapur dan Bilik Mandi

Salam semua,

Lame tak update pasal rumah kan.. Tak de ape yang menarik nye tentang rumah aku buat mase ni...
Dapur ku huru-hare gare-gare ngah pasang tile. Ngan paip kat sinki aku pon patah..Bukan..bukan..bukan Haziq yang patahkan, tapi aku yang ganas. Nanti la aku cite kenapa bole patah tu...

Sikse hoi aku nak masak. Kene pasang paip getah, amek air kat paip mesin basuh. Tak la jauh pon paip tu, sebelah sinki aku je..Tapi sikse, sebab gune paip getah...sebelah pegang paip tu, sebelah pegang pinggan...Acane tu gayenye?

Tapi tak pela kan. Padan muke aku jugak.. Nak mintak tlg Hubby betulkan, tunggu die free sikit esok.. Sekarang ni die tengah sibukk.., sibuk pasang tile dapur..

Kalo ikut aku, bek pasang tile kat hall dulu, tapi nak ngalih barang tu bukan senang hoi...Bukan rini plan, rini bole terus2 pasang tile..

So, die start la dr dapur dulu. Lagipon dapur aku tak banyak barang nak alih..Yang ade cume mesin basuh dan peti ais satu pintu tu je...Nasib la peti ais aku kecik n ringan kan, boleh la die alihkan sorang2 je tanpa bantuan aku.

Cer ko bayangkan kalo peti ais jenis yang besar gedabak jenis 4 pintu tu..Mau terberanak aku tolong ngalihkan kot..Jadi, bersyukur je ape yang ade...

Hubby start pasang tile ni dari hari Jumaat minggu lepas. Khamis malam tu kitorang borak2 pasal tile...Tibe2 die kate esok die tak keje, boleh la die pasang tile dapur, sebab part yang tu paling mudah, tak yah alih2 barang sangat..Aku pon, ape lagi. Memang seronok je la kan...Tapi nak ikut die g pilih tile same2 memang tak sempat la..da kate esoknye die nak start da kan, sedangkan Jumaat tu aku keje..Ye, aku keje walaupon seluruh Pulau Pinang cuti Thaipusam...Stressssss.......

Jadi, ape pon pilihan corak tile yang Hubby pilih, aku pasrah jela...Nasib baik tile yang die pilih memenuhi citarase aku..huhu...

Aku balik2 keje je tgk dapur aku da mcm ni rupe....Nampak x, yang sebelah kiri tu bilik air aku, sebelah kanan tu toilet. Ko tgk tile kecik2 ni..Hazab wey nak cuci. Tak kotor pon, tapi rupe paras die yang tak berape hensem. Aku tonyoh mcm2 pon tak mo kilat...stress..

Tile bilik air pon Hubby buat jugak....Dulu aku pernah terfikir nak pecahkan bilik air ngan toilet aku tu..Nak gabung je jadi satu. Tapi mak aku ckp susah kalo tetamu datang rumah. Berebut bilik air nanti.. Lagi2 dalam master bedroom tak de toilet..Kalo sedara mara datang, haru jugak..Ade betulnya jugak cakap mak aku tu...

Bile Hubby sibuk pasang tile ni, tetibe aku terfikir, untung jugak tak pecahkan bilik air ni dulu..Kalo tak, haru jugak nak mandi kat mane time nak renovate...Xkan nak tumpang mandi uma jiran kot kan....? Ko jangan gelak, aku mandi kat dalam toilet je mlm tu..Nasib pagi esoknye simen da keras..Da boleh mandi dalam bilik air ni balik...  =)

Cantek x tile yang Hubby pilih untuk bilik air kitorg...? Dan2 aku nampak macam nak tukar je tile dinding plak...Nko jangan ngade2 Tiem oiii.....Bertabah la jap...Buat mane yang penting dulu...

Ni aku kasi zoom sikit..Baru lepas cuci je ni..Belum pasang simen putih lagi celah2 tile tu... - Hari pertama. Ni la laundry area aku..Kecik je kan...sbelah kiri tu pintu toilet, yang depan kaler putih tu da pintu belakang..Bukak2 pintu terus longkang..Uma aku xde tanah da kat belakang..

Ko tgk, pembaris jahitan aku pon keluar..Haish..saba jelah...

Ni gamba malam tadi....sikit je lagi nak siap..Rasenye lagi 5 keping tile je lagi... Malam ni InsyaAllah boleh siap sepenuhnye kot...Harap2 la... - Hari ke-4


Nota kaki :- Bonus da dapat, boleh la berangan2 nak pasang kitchen cabinet (xde dalam list pon sebenarnye..hehe)


(◕‿◕✿)
 
X.O.X.O.
 
 

9 comments:

UMIE SUE said...

untunggg
tak sabar nak tgok kc pulakkkk

Fizah said...

wahhh byk blh jimat pasang sendiri ni..terbaekkk :)

Balqis said...

wah..hebat2!!!hubby awk hebat!!
dpt jimat byk wooo
nnt update lg tau

cik hani said...

untungnya suami boleh buat kerja mozek. jimat kos.

sebab nak buat pun mahal ni kalau upah orang

nayfatimah rasyid said...

alalalala lah ,,, buat sendiri ... beruntungnyer !

nurin khairi said...

husband u lay tiles sendiri yek? wahh..
my hubby pun tgh berkira2 nak lay tiles sendiri. Jimat kos and kita tau hasil keje kita sendiri. Kalau buat org lain , mungkin tak brkualiti sgt hasil kerja

home renovation said...

Kontraktor ubahsuai rumah di kawasan kajang, bangi, cheras, serdang hubungi 0182233854 khaidir

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)