Nuffnang Adds

Monday, February 17, 2014

Tile Hall & Dapur

Salam semua,

Bulan lepas aku ade cite yang aku pasang tile kat dapur kan....Penat hokei..Penat tengok. Haha. Terpaksa memasak dalam keadaan dapur yang huru hare..Tapi hasilnye, aku memang puas hati..  =)
Nak puji lelebih kang korang kate aku riak plak dapat laki pandai tukang kan..Tapi hakikatnye, aku memang berpuas ati sangat2, walaupon hasilnya takla macam contractor upahan..

2 minggu lepas Hubby offer nak pasang tile kat hall pulak..Pucuk dicita, ulam mendatang..Aku on je. Lagipon budget ade sikit, boleh la buat. Hubby amek cuti 2 ari untuk siapkan tile tu. Masuk ari ke3 die demam plak. Menggigil. Sakit sangat badan die agaknya. Aku ade jugak borak2 ngan budak ofis. Kebetulan budak ofis aku ni memang serba bole, satu rumah die renovate sendiri, sampaikan pagar dan kitchen cabinet pon die buat sendiri..Aku sendiri tgk hasilnya, memang cantek gila hasil tangan die. Tapi die kate, dalam banyak2 benda, pasang tile la yang die paling tak sanggup..Sebabnya kne duduk mencangkung. Pastu sekejap bangun nak bancuh simen, sekejap kang duduk plak nak pasang tile. Mau tak sakit peha ko.

Kite layan gamba dulu la..senang aku nak cite...

Ni malam pertama...alihkan semua perabot. Pastu bukak tikar getah lame...Lipat2 balik tikar getah tu sebab masih elok..

 Pandangan dari pintu masuk uma aku...Tgk, terus nampak dapur kan...Sepah. Semak!

Malam berikutnye. Lepas balik keje terus buat. Mentang2 besoknya die cuti...Gamba ni aku ambik dari depan pintu bilik..Duduk la aku depan pintu tu sambil tgk die buat..Nak keluar tak bole..Duduk je la diam2 dlm bilik.. Nasib baik Haziq tido awal mlm tu..

Ni sambung besoknye pulak..Aku balik lunch hour sebab nak anta nasi kat Hubby..Kesian die, dlm keadaan mcm ni mmg tak la rasenye die nak g kedai kan...

Ko tgk la si Haziq tu..Die pon sibuk nak tolong same..Aku tak larat da nak larang. Penat mulut. Bek aku dok je diam2 kat dapur..

 Sikit je lagi nak siap time ni..Tinggal skirting.

 Malam die..time ni Hubby da surrender sb satu ari pulun. Jadi skirting tu sambung buat besok plak..



Disebabkan contractor aku da tak larat dan tido awal, jadi aku pulak take over. Tolong takat yang aku mampu je..sapu simen putih ni..Yang ni je yang senang. Time ni da pukul 3.30 pagi.

 Da siap sapu simen putih semua.., Tapi belum cuci lagi time ni..Mate da ngantuk sangat, esok jela sambung ye...

 Ni la tile dapur aku bile da siap...

Kitchen cabinet tak de lagi..Dulu aku igt nak tutup ngan langsir je kat bawah tu, tapi tak terjahit pon lagi...tak pela, nanti ade budget terus pasang cabinet. Harap2 dipermudahkan...


Ni aku snap dr pintu masuk uma.. Bersepah ngan mainan Haziq..Biarlah bersepah, asal jangan kotor..Kan3.. Perlukan sikit penambahbaikan lagi..tapi slow2 la..ikut kemampuan...

Tile ni sebenarnye design baru..Sebelum ni design ni hanya untuk dinding je, ni baru keluar untuk lantai..Tapi tak de pilihan warna, ade warna putih ni je..Aku pon memang suke kalo tile warna putih, rumah nampak luas. Tapi kalo ade sehelai rambut gugur, siap la..sakit mate hoii...


Nota kaki :- Now ngah plan untuk bilik pulak..Harap2 sempat buat sebelum bersalin..Dalam otak dok fikir, camne nak alihkan almari aku yang da sarat ngan baju tu..Berat oii..


(◕‿◕✿)
  
 
X.O.X.O.
 
 

8 comments:

.:cEmmAh:. said...

cantik.....suka tengokkk

NAS said...

Bestnya pandai buat sendiri. Puas hati !

Cik Nurul said...

Cantik..bila dah pasang tiles rumah terus nampak luas dan kemas..kan:)

umie shahidah said...

cantekk... corak baru... :)

Fizah said...

sgt cun laa hasilnya...mmg kemas...!! gud job..hehe =)

MijaShidy said...

sronoknya husband pandai buat sdiri puas hati n yg penting jimat kos.

Meey@ said...

berseri2 umah sis dgn tile baru!cantikkk!

joijoi80 said...

Salam Perkenalan..seronok tengok u ngan suami u bergabung menyempurnakan kediaman sendiri. kepuasan yg dapat tak ternilaikan..