Nuffnang Adds

Monday, December 30, 2013

DIY : Makeover Kerusi Makan Lama

Salam semua,


Last week aku balik Kuang, umie buat kenduri kesyukuran sikit. Macam biasa la, Hubby sebagai tukang masaknye. Daripada upah catering, baik upah kat kitorang laki-bini je..ngeh3..  =)

Bile da kenduri ni, semua bende kalo boleh nak nampak cantek kan.....Tapi nak tukar semuanye jadi baru memang memerlukan belanje yang tinggi la...Lagi2 kalo perabot kan. Bende yang paling menyakitkan mate adelah kerusi kat meja makan umie tu. Set meja makan tu da 20 tahun usianye...Tapi masih elok, cume.......da nampak buruk sikit.. Nak beli baru sayang katenye.

Ni buruk sikit ke buruk banyak eh? haha...Sakit mate kan...? Mungkin sebab kainnye warne cerah kot, plus da pakai 20 tahun....memang rupe gini la...huhu.

Malam tu, lepas maghrib kitorang memulakan operasi nak makeover kerusi tu. Kebetulan kain tebal nk buat langsir memang ade kat rumah umie. Balance langsir raye ritu..Apelagi kan...jangan membazir....

Jom layan proses mencantikkan kerusi ni..Cantek ke???

 Mule2 tanggalkan dulu seat die dari kayu.

 Pastu potong kain ikut ukuran yang sesuai...Bab ni je yang aku buat. 

 Pastu mulakanlah sesi membalut...

 Tarik tegang2, baru nampak kemas. Hubby gune stapler tembak je..

Bile da siap, pasangkan balik dengan bingkai kayu dei balik...Part ni keje Abie..

Done! Saje pilih kain warna gelap sikit. Kalo kotor ke tumpah air ke tak nampak sangat. Tapi kalo kayu tu dicat warna putih mungkin nampak lebih menarik kot...Tak pela, yang tu tunggu raye tahun depan plak la...

Before n after.



Nota kaki :-  Tibe2 rase mcm nak tukar je seat kerusi panjang yang ade kat rumah tu..


(◕‿◕✿)
 
 
 
X.O.X.O.
 

8 comments:

cik hani said...

suka sangat makeover ni, sebab jimat kos dan cantek.
memuaskan hati

adianiez AIDA said...

marbeles!
jimat!
kreatif...

NAS said...

Nice!

Fizah said...

hamboiii kreatipnyaaa....:))

lesungpipit said...

cantekkk!!!

UMIE SUE said...

seriusssssssssssss cantikkkk

MamaDaniel said...

suka!!! mmg nmpk baru!

Fara Dilot said...

Cecepat la cat kaler putih.. lg cun..