Nuffnang Adds

Friday, July 4, 2014

Bersalin Anak Kedua Lebih Mudah??

Salam Jumaat Semua,

Da lame aku tak bersiaran kan.. Bagi can rehat lame sikit. huhu..Ala, korang bukan rindu kat aku pon kan...Sentap.

Da 2bulan aku tinggalkan keyboard, keras plak jari jemari aku ni nak menari2. huhu...Aku nak share ngan korang experience aku bersalin anak kedua..

Aku tak tau betul ke x, kakak cleaner kat ofis aku ni selalu cakap bersalin anak ke2 ni selalunya lebih mudah. Wallahua'lam. Mungkin kebetulan, bersalin yang kedua ni memang lebih mudah bagi aku. Alhamdulillah.

Dari awal mengandung, aku tak alah teruk macam mengandungkan Haziq dulu. Mungkin sebab yang dulu anak sulung, xtau mcm mane nak handle. Lagipun time ni la nak ngengade lebih2 kan..huhu. Kali ni, aku mabuk, muntah2 jugak, tapi masih boleh handle [walaupun awal2 dulu 3bulan x masak]. Tapi mungkin aku lebih kuat.

Aku sepatutnye due 14-5-2014, tapi baby da tak sabar nak tengok dunia.., 27-4-2014 da bersalin. Alhmadulillah...Pukul 6.30 petang turun air. Pukul 9.30 malam baru start rase sakit contraction. Dan pukul 11.12 malam aku selamat bersalin. Tanpa sebarang guntingan. Sakit contraction pon xlame, berbanding Haziq dulu 18jam aku bertarung menahan sakit contraction. Memang ade rase nak terjun bangunan sebab xsanggup rase sakit tu..Seram bile ingat balik.

Mungkin rezeki aku, yang ni lebih mudah..Yang akan datang esok2 tak tau lagi macam mane kan. Bile bersembang dengan budak2 ofis ni, ramai la yang tanya aku ape petua mudah bersalin..Nak tergelak aku dengar. Macam aku ni beranak ramai la plak, nak petua2 bagai. Haha. Tapi mungkin ni petua yang aku amalkan. Meh nak share ngan korang :-

  1. Aku kerap ngaji mase pregnant dulu. Kadang2 bukanlah ngaji bukak Al-quran pon. Sambil2 ngadap pc tu aku bukak la surah2 yang pendek & surah Yasin. Jadi secara otomatik mulut ni akan ikut sama mengaji kan.
  2. Aku amalkan minum VCO brand Tanamera. Brand lain aku da cube, tapi ade rase minyak kelapa pekat sangat. Yang Tanamera ni tak rase sangat minyaknye.
  3. Sambil minum VCO tu niat la dalam hati supaya Allah permudahkan untuk bersalin nanti.
  4. Aku buat urutan perineum start minggu ke 36. Cara urutan ni boleh google eh, malu i nak cite..hehe.
  5. Rajin2 bersedekah [kalo tak mengandung pon kene rajin bersedekah jugak tau].
  6. Jangan kedekut dengan haiwan. Kalo korang makan kat kedai makan, selalu je kan ade kucing datang ngendeng2. Jangan kedekut, bagi la sikit ape yang korang ade tu. Jangan la plak bagi tulang semate2, die nak makan ape kan.
  7. Aku selalu makan kurma. Awal tahun ritu boss aku g umrah, aku kirim kurma nabi. Aku makan 3biji setiap hari.
 Ok, tu jela nak share ngan korang. hehe. 


Oh..lupe plak aku nak kenalkan...Ni la permata hati aku yang ke2. Arif Iman. Lahir 3.28kg. Alhamdulillah.


Arif Iman - Yang berpengetahuan, yang beriman. Doa ibu buat awak...

 Ni suasana mase dalam ward..time ni baru nak start sakit.

 Hari ke2





 Ni dialog sebenarnye....  'idung awak same mcm idung abang'...hehe  =)

Alif Haziq - Arif Iman



Nota kaki :-  Allah mudahkan aku bersalin.., tapi aku diuji dengan cara yang lain plak lepas tu..


(◕‿◕✿)
  
 
 
X.O.X.O.


6 comments:

umie shahidah said...

tahniah... sedap nme tu.. insyaallah jadi anak yg baik dan soleh

Azziah Nawawi said...

dah selamat bersalin rupanya.. tahniah! dah ada 2 hero dah...

JaJa_NoRLiza said...

tahniah dear...lama menyepi..tup2 dah bersalin...alhamdullillah.. dipermudahkan kelahiran arif iman.. sy dulu anak 1st senang nak bersalin...ni anak 2nd takot plak rasanya...hhuuhuuu..

Fizah said...

comellll baby =)

Cik Puan iLa said...

comelnye baby..hidung mancung!!

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Bersalin Dengan Lebih Mudah. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.