Nuffnang Adds

Monday, November 17, 2014

D.I.Y. - Fabric Dye

Salam semua,

Toleh kiri kanan jap, tgk line mcm clear je, dengan rajinnye aku nak udate blog. Ye, aku tau bukan setakat da bersawang je, da ghupe rumah tinggal kan...Sori ye...

Aku rindu rumah Penang...Walaupon rumah aku kecik..., lebih kecik dr kangkang si kera tu.., tapi itu tetap rumah aku, syurga aku. And the worst part is...aku rindu kat 'orang rumah' yang tertinggal kat Penang nun...Sadis hokei..

Dulu aku pernah cite pasal frame aku kat dinidng [entry] kan. Sah korang da lupe kan? Tak pe, cer rajin2 sikit click kat link yang aku tepek tu..Aku dapat idea baru.., canvas dye / fabric dye. Bia nampak lain sikit. Huhu. Lain la sangat...Poyo je kan.

Aku da terlepas beberapa step..Memula print dulu gamba2 cantek kat pakcik gogel. Tak kisah la corak ape yang korang minat. Pastu amek kain [tokei kedai kain tu kate kain belacu, tapi aku rase macam kain canvas je], potong size A4 [ikut size frame korang]. Pastu amek gamba tadi dan tekap la. Lukis macam kite lukis tekap2 mase sekolah rendah dulu.


Pastu warnakan lah ikut garisan yang korang da tekap tu. Untuk lukis tepi2 line tu better gune berus cat yang halus sikit. Eh, lupe plak..fabric dye ni boleh beli kat kedai buku. Aku beli kat Popular je. RM3.50 satu botol tu..




Biarkan kering dulu. Kalo tak saba nak tgu bole gune hair dryer.


Lepas tu Frame kan la...Abaikan cat dinding yang da terkopek tu. Seni. Huahaha..
Asalnye aku nak tambah butang jadi bunge2 la konon.., tapi kerajinan da kelaut, jadi aku hang kosong mcm ni je...Musim luruh, nanti da musim bunge aku tepek butang ye.

Lukis ni jugak..Peneman katenye....

Aku terlupe plak nak snap gamba dinding ni..huhu. Tak pela. korang assume je la cantek. Hehe..
Ok, sekian..~



Nota kaki :-  Barang2 aku banyak lagi kat Penang. Huaarrrgghhh...Rindu~~


(◕‿◕✿)

X.O.X.O.

3 comments:

Aty_Fared said...

dye kain ni boleh buat corak tuk kusyen gak lah kan..?? nak carik n try gak lah nanti.. hope popular sini ada..

Siti Fatimah said...

Bole Aty, tapi xtau tahan ke x warna die bile da cuci nanti..

Najib Ariyan said...

Selamat Tahun Baru 2015... semoga tahun ni menjanjikan kebahagiaan untuk kita semua