Nuffnang Adds

Wednesday, February 27, 2013

:: Dry Kitchen ::

Salam semua,

Dry kitchen ni sepatutnye siap dalam masa 2-3 hari je, tapi Hubby tak sukat betul2 berapa kotak tile nk pakai. Bazir je cuti CNY aku, klo tak da bole balik Kuang da. Gare2 nak menyiapkan dry kitchen, sudahnye xsiap jugak. Haish. Kedai tile tu plak cuti dekat 2minggu. hoh. Menung jela aku ngadap dapur aku yang huru-hare tu.. Wet kitchen pon penuh barang sebab tak susun elok lagi.

Sekarang ni aku ngah survey cabinet pulak. Asalnye hubby kate nk buat sdr pintu cabinet tu, tapi aku plak rse kesian kat die, pulun nak siapkan dapur. Bole dikatekan tiap2 hari abis 'keje' pukul 10-11 mlm - mane xgemuk aku ni..aku selalu makan tunggu laki (da mmg sifat orang minang, kene dulukan suami)..tunggu die abis kerje pukul 11, baru leh mkan..pastu laki aku komplen lebih... "ade timbang x baru2 ni? Macam makin berisi la"..Grrr...gunung berapi nk meletop da ni..ko nampak x ade kua asap kat telinge aku ala2 cite katun..huhu.

Ok, da melalut da aku ni. Ni ha, nak cite balik pasal dry kitchen aku. Penting ke ade dry kitchen ni? Sebelum ni aku xrase pon dry kitchen ni penting..Rice cooker n kettle pon aku letak atas meja jepun je. Tapi lame2 aku rse macam tak practical plak. Meje jepun da sah2 la rendah kan. Terbongkok2 aku nak letak periuk. Ko jangan ingat aku merengek2 macam budak kecik mintak dry kitchen ok. Ni hubby yang offer nak buatkan. Aku ok je..(dlm hati melompat ko xnampak).


Ni la ruang kosong yang ade. Cukupla untuk dry kitchen aku tu. Kiri yang ade tingkap tu bilik tengah, bakal jadi bilik main Haziq. Tapi xbuat ape pon lagi. Berangan je dulu. Dinding sebelah kanan tu plak bilik air aku. So, aku manfaatkan ruang sempit yang tersedia ade ni selagi bole.
Ko nampak rice cooker n kettle aku tu..Sedih kan? hoho.

 Hubby buat sorang2 je, aku sibuk nak snap gamba xabis2. hoho. Tolong tengok n komplen bole la.

Dalam sehari je da siap ikat bata n concrete bawah tu. Untuk table top, kali ni hubby buat pre-cast (eh, betul ke istilah y aku gune ni). Concrete kat lua uma, da keras baru 'gam' gune simen.

 Ni bile da siap..Baru basuh je, lantai pon basah lagi..kalut da aku nk amek gamba. huhu.

 Zoom in..Kerja tangan hubby tak la se tip top upah contractor, tapi asal kukuh, da kire ok da kat aku.. Zip mulut tu rapat2 bole? huhu

Tile tu ade balance, hubby buat kusi batu untuk lepak kat luar uma, sambil memerhatikan haziq nek basikal (berangan lagi). Tapi kaki kusi tu x touch up lagi, nampak huduh. huhu~

Nota kaki :-  Suke ati ko la nk kutuk uma aku kecik ke xcantek ke..Duit aku kan. Tak payah nak jadi interior designer tak berbayar.


(◕‿◕✿) 
 
 
X.O.X.O.
 

4 comments:

cik hani said...

Singgah sini utk bace psl dapur cabinet diy. Sgt berbakat suam tiem buatkn kitchen cabinet tu.klu uph org pun mhl gak kn.

Siti Fatimah said...

Hehe..Tu la.., dapat jimat sikit. Tapi baru ade concrete top ni je kak...Pintu cabinet nyer kene upah orang jugak.

Nurkhuraishah a.k.a ibu Amzar Fayyadh said...

ASSALAM...SAYA BARU BACA BLOG NI..SANGAT, SANGAT, SANGAT SUKA..FAMILY AWAK BAHAGIA & SEDERHANA..SUAK LA :) MOGA BAHAGIA HINGGA KESYURGA

UF said...

Nice work by the Hubs.
Thanks for sharing