Nuffnang Adds

Tuesday, February 5, 2013

:: Ubah Suai Dapur ::

Salam semua..

Update pasal renovation dapur lagi....

Da 2minggu hubby menyiapkan dapur aku tu. Sian die, balik kje je terus buat kerja2 renovation plak. Tapi ade jugak 3-4 hari yang die ponteng. Huhu. tak pela, kasi can. Tapi aku plak y naik rimas, menyelit2 masak kat celah2 ruang yang ade. Sempit. Membasuh periuk kuali pon gune sinki cuci muke tu..Sempit..Sempit..Sempit...Sempuuuuttt. Tapi tak pela, bertahan je dulu sementara dapur aku siap.

Dari dulu aku igt nak upah contractor je (padehal klo aku upah abie pon bole..cume abie punye jauh..sian plak nk mintak tlg abie dtg sini semate2 untuk dapur aku). Sudahnye hubby offer nak buat sdr...dlm hati aku da berkire2.."bole ke die buat ni"..(bukan pandang rendah, cume kurang yakin..hoho). Bile aku da survey2 harga contractor yang cecah 2-3k untuk buat table top saje, terus aku xjd nak upah contractor...aku bg upah kat hubby lagi bagus..huhu. Duit tu bole simpan utk buat kitchen cabinet..kan..kan..kan..

Ok, kite layan gamba dulu...


Mule2 aku nak tunjukkan dulu alatan2 yang perlu ade...Ni tertinggal satu alat, pemotong tile..Penting ni.


Hari pertama, Kosongkan ruangan ni dulu..Angkat cabinet masak, ubah ke tepi dulu. Huh, rupe ni dapur aku? Haiyak..tepuk dahi banyak kali...


Masih lagi di hari pertama.., pecahkan tile lame. Kasi buang sebab nanti nak tuka dengan yang baru. Pecahkan y belah atas je, bawah tu remain sebab budget hanya nak tuka yang atas je. Save cost!

 

Hari Ke-3 [hari ke-2 ponteng sb ade alatan yang xcukup].  Ikat bata. Berfungsi sebagai kaki table top nanti.


Macam ni bile da siap.



Hari ke berapa ntah. Pasang kerangka untuk table top.



Hari yang sama jugak, Ikat besi supaya table top kukuh.


Pastu amek kerusi, topang mcm ni...haha..Aku sendiri pon tergelak tgk gamba ni.


Hari Ke-7. Concreting. Bab ni paling best, aku balik tgh hari semata-mata nak check progress..huhu.
Takut 'bangla' curik tulang..hahaha...[kejam betul statement aku ni..mintak ampun ye hubby]



Ni xtau hari keberapa...Ke-13 kot xsilap. Tiling. Part ni aku da bole senyum sikit...Kaler ni hubby yang pilih sebab tile ni yang paling murah. RM0.80 sekeping. Size 20cm x 20cm. Details pasal tile bole click kat sini [Hubby kate tak pandai pasang y lebar]. Garisan simen tu hubby kate nk tutup ngan simen khas warna ivory [cream]. Aku xkisah sgt, janji cantek kat mate aku. Kat mate org klo xcantek aku xpeduli. Asalkan kami ber2 puas hati da cukup.



Hari yang same jugak..Pandangan dari pintu masuk. Design uma aku ni xbest. Bukak2 pintu terus nampak dapur. Klo pintu aku terbuka, dan ade jiran lalu lalang, dapur la y dorg akan nampak dulu..Xbest..Xbest..Xbest.. Sebab tu la aku focus nk renovate dapur dlu..yang lain2 tu kemudian pon xpe. Janji duit ade je..Ape pon bole.  =)


Hari ke-14, tile dinding pulak. Padehal yang belah sinki tu xsiap lagi da kalut buat dinding pulak..Tile utk sinki tu xcukup. Aku baru beli je tgh ari semalam. Sementara tunggu aku balik, hubby buat yang dinding dulu...Bagus, tak membazir mase. hehe. Ni belum siap lagi. Tile dinding pon xcukup jugak. Aku request nak 3 layer supaye tinggi. Memandangkan aku xmampu lagi nak pasang hood, so, tile tu kene tinggikan supaye asap minyak memasak tak lekat kat dinding. Lekat kat tile xpe, aku bole lap2 je pas masak, tapi klo lekat kat dinding tahan ke aku nak tuka cat tiap2 tahun?

Nota kaki :- Duit bonus aku singgah sekejap je dlm account. Sume nye da booking dek tokei2 kedai da..huhu.

(◕‿◕✿) 


X.O.X.O.

8 comments:

dira said...

fuyoool.. dpt bonus..
seronok gler

Siti Fatimah said...

Da abis da pon..huhu...sekejap je singgah.. =(

UBAHSUAI RUMAH said...

UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

Miss N and Mr N said...

untungnye sis...ur hubby bley buat sendiri table top ni. jimat bnyk da tu. :)

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Tenaga ENS said...

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

Tenaga ENS said...

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.