Bahan-bahan :-
- Ikan Patin (siang & basuh bersih...perapkan dengan tepung @ lumurkan dengan asam supaya hilang lendir dan hanyir)
- Cili padi 10 biji (ikut citarasa klo nak pedas/tak)
- Bawang Merah sebiji
- Kunyit hidup 1 inci
- Tempoyak 2 sudu makan
- Daun Kesum
- Daum Kunyit
Cara-cara :-
- Kisar cili padi, bawang, kunyit hidup dan tempoyak sampai lumat...
- Masukkan bahan-bahan kisar tadi dalam periuk.
- Tambah air 1 gelas.
- Masukkan daun kesum dan daun kunyit. Biarkan sehingga cili masak...Kalau rasa-rasa macam da pekat sikit, tambahkan air sikit supaya tak terlalu pekat (ikut suka...klo nak pekat, xperlu tambah air).
- Bila cili da masak boleh la masukkan ikan patin yang sudah dibilas bersih tadi....
- Garam secukup rasa.
- Bila ikan da masak, bolehlah dihidangkan....
Selamat mencuba.... (◕‿◕✿)
X.O.X.O
No comments:
Post a Comment