Nuffnang Adds

Monday, April 22, 2013

:: Organizing - Packing Baju Haziq ::

Salam semua,

Aritu teringin nak join GA blogger Fizah buat. Dengan semangat wajanye, aku pon konon2 nak buat satu entry la cite pasal organizing ni. Tapi setelah ku belek2 bilik, dapur, stor & bilik jahit...baru aku tau yang aku memang jenis tak tersusun orangnye..hiew..Malu nak ngaku, tapi itulah fakta nye.. Segala mcm barang2 aku campur adukkan. TAK TERSUSUN ok! Malu ngan diri sendiri. Why? Sebab aku bekerja, so tak de mase nak kemas itu ini? Ke sebab bile aku da kemas, Haziq suke sepahkan balik? Ke aku ni sememangnye pemalas? YES...mungkin itu jawapan yang tepat, sebab aku PEMALAS. Haish..Lempang laju2 sikit.

Agaknye aku perlukan lebih banyak pembacaan. Lebih banyak rujukan. Dan akhirnye, aku dengan semangat tekadnye memulakan misi menyusun sikit2. Sikit2? Bile nak habis? Hubby kate jangan pakse badan. buat sikit2 (mungkin die tau aku ni badan jenis cepat letih kot...nanti aku cite bab ni). Ko kate nk uma cantek kan, kene la buang sikap malas tu..Hokei...

So, aku mulekan dengan packing baju2 lame Haziq. Aku rase bab ni yang paling senang aku nk buat dulu. Sebelum ni aku simpan baju2 lame Haziq dalam drawer 5 tingkat tu. Baju2 baru die dalam bakul bertutup ni. Disebabkan baju2 die sekarang ni tak banyak sangat, so muatlan aku sumbatkan dalam bakul tu.

Dengan semangat yang berkobar2, aku pon memulakan misi mencari storage box kat Jusco. Ade macam2 pilihan kat sane, yang kecik, yang besar, yang clear, yang solid...kire sume ade la...

 Yang ni besar. RM48 kot tak silap...Tapi aku xnak yang besar2, susah nak angkat n kemas.

 Yang ni size sedang. Lebih kurang size A2. Harge x ingat da... Cantek kan kaler penutup die.

 Hambek...Kan aku da kate, ade macam2 pilihan kat sini....Pilih je yang mane ko nak..

Tapi aku cume pilih yang ni. Asalnye nak cari yang clear, so aku bole nampak dalam...Tapi aku ni tetibe lak jd kedekut. Pilih yang murah je, size die lebih kurang size A3. Aku rembat 2biji.

Da la murah dari harga yang clear, die beroda plak tu..Memang aku suke sangat2. Senang nk tolak. Aku kan pemalas. Abis tenaga nak angkat. Heh..Pamalas betul aku ni kan!

Pastu aku prepare plak label ni. Tu la, beli yang solid, kena la tepek label. Klo tak memang susah nak korek balik nanti.

 Stiker label ni plak aku cadang nak tepek kat single packaging. Camne plak tuh?

 Cam ni hah....Aku balut satu2..Selimut asing, Sarung bantal asing, barut asing, napkin asing..
 Rajin terlebih kan. Bukan ape, senang aku nk cari balik nt.

Pastu aku susun elok2 dalam storage box ni. Yang dalam bekas tu sarung tangan n kaki.
Nak simpan dalam palstik mcm xcukup je satu plastik, so aku masukkan dlm bekas & bekas tu pon berlabel ok. Senang, esok kalo aku nak mintak tolong sesape carikan, da tulis siap2. Tak la abis dipunggah semua. Kan3?

Baru2 ni aku g briefing pasal archiving (yela, kan projek da nak abis..). So aku pon apply la kat uma. Setiap box mesti dilabelkan.. Tu aku secure dengan plasik, tujuan untuk prevent dari terkoyak.
Buat mase ni aku dalam proses mengemas stor aku tu. Storage box ni aku tumpang letak je atas almari baju aku dulu. Da abis setup bilik stor tu, aku transfer balik.


Nota kaki :- Hubby tengah sibuk renovate car porch. Masuk minggu kedua. Buat sendiri, mau sebulan baru siap kot. Duit pagar tak nampak lagi ni...adey..  :(


(◕‿◕✿)


X.O.X.O.

12 comments:

Fizah said...

wowww...woww...dan...W.O.W!!!

bestnya entri macam ni...! sy betol2 suke!

part labelling tu PALING SUKA!!!

senang kan nak carik pasni?

box baru beli tu brp ringgit yek?

pastu part labelkan kat box tu...camne lekatkan plastik tu? soletep ke?

pastu, yg asingkan barut selimut tu sume..letak dlm plastik ape tu? cantik dan K.E.M.A.S!

Mama Lynd said...

Suka label tu.. kemas and clear.

.Lydia. said...

ha, best idea ni..leh share.baju anak byk yg dah xleh pakai.thanx for sharing.. :)

salam kenal kamu..

Siti Fatimah said...

Kak Fizah,
-box ni rm13.90 je. Cari yang murah je..huhu.

-Masukkan dlm plastik clear (plastik bungkus lauk tu) dulu, pastu baru selotep ke box. klo laminate lg bgus kot..

-nak asingkan tu saya gune self-adhesive plastic. Ritu beli konon2 nak berniaga shawl..sudahnye kelaut je angan2 tu..Klo nk jimat bole gune plastik bungkus lauk yang besar sikit.

Siti Fatimah said...

Sis Mama Lynd & Lydia - Tq ye. Sharing is caring uols... =)

jaja_NorLiza said...

like it! lebih teratur kan??

Hijab Valley said...

Salam sister..
Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan 10% diskaun untuk tudung dan shawl dari HV collection bermula dari 22/4 ~ 30/5/2013. Tawaran ini tertakluk pada terma & syarat. Untuk details, sila baca post di blog ini.

TQ
HIJAB VALLEY
http://hijab-valley.blogspot.com

adianiez AIDA said...

i like...
aida baru ada 2 storage box gitu.
1 beli dan 1 lagi kakak bagi time bersalin kan izzat ari tu.
letak khazanah jahit menjahit dan brg anak-anak...
good idea bab tagging tu.
aida nak follow la :-)

just azura! said...

saya pun ada storage box macam gini..tapi satu hal untuk orang pemalas macam saya ni, once simpan, sanagt malas untuk mengeluarkannya balik.. huhuuu..tapi, storage box cenggini convenient sangat sebab senang nak alih-alih and nak pindah-pindahkan.. tambah pulak kalau yang ada roda.. :)

Asma said...

Kita punya minat yang sama..storage box macam ni penuh satu rumah..Cuma tak organize macam ni..nak kena start project labeling gak ni :)

ida said...

wah best idea, sy pon buat mcm ni jugaklah utk baju2 n barng2 anak sy nanti, tunggu anak besar skit skrng br 3 bln 1/2

tq idea...I like!!!

UMIE SUE said...

Soooooookaaaaaa tgok