Nuffnang Adds

Wednesday, October 23, 2013

Tupperware : Berlagak Atau Kepuasan??

Salam semua,

Banyak betul entry aku yang bertangguh...Aku nak cite bezday Haziq pon macam da basi..Mane taknye, da 2minggu pon berlalu. Ngeee...Punye malas nak update kan..  =p

Aku tak tau kenapa sejak Haziq lahir aku minat sangat beli barang2 Tupperware... Lain orang kan lain minatnye. Ade orang suke gadget. Segala macam i-phone, i-pad, i-pod dan i-i yang lain tu..Aku? Satu ape pon xde. Aku cume ade henpon cap ayam kaler putih - yang ade keypad tu..Tapi aku xmalu pon, da itu je yang aku mampu kan..Memang la kadang-kala rase teringin jugak nak ade i-pad @ tab, senang nak update blog [alasan]...tapi aku rase itu bukan keperluan lagi buat masa ni.

Ok, berbalik pada cite Tupperware aku tu, ade ke aku ni di cop BERLAGAK sebab beli barang2 Tupperware...Siap sindir lagi..'plastik je pon'...Hrmm..Aku tak faham la kenapa ade je yang nak pertikaikan setiap ape y aku nak buat...Orang yang same plak tu. Haish...Aku beli rumah, die kate uma aku kecik.., aku renovate sikit2 die komen mcm2, bile aku xcite, die korek sampai dapat, xcukup tanya kat aku, tanya pulak kat orang lain..Aku berdiet die condemn aku. Aku g Bandung, sebulan tak bertegur ngan aku [konon aku g dulu sebelum die]. Aku beli Tupperware [kebetulan order ngn budak ofis, selalu la aku tick dalam katelog tu] die kate aku berlagak. Aiyooo...Ko ni kenapa?? Ko beli ape ngan duit ko aku tak pernah sibuk pon...Bole sakit jiwa aku mcm ni..Ke ko tu yang sakit mental??

Aku bukan beli sekaligus..Beli sikit2 la. Kumpul sikit2..Bulan ni beli itu, bulan depan beli ini pulak. Bukan tiap2 keluaran baru aku beli pon...Aku beli mane yang aku rase aku nak pakai jela..Aku bukan peminat tegar Tupperware pon. Cume aku rase berbaloi bile kuar duit sikit, pakai lame..Kalo tutup koyak, bole tuka FREE..Tak ke berbaloi tu..Pinggan, cawan n botol Haziq aku beli Tupperware pon sebab aku tau, klo anak aku baling2 pon xretak, tak pecah. Botol pon, klo isi ngan air panas tak kemek [aku da try]. Jadi, daripada aku beli 2-3 ringgit.., tapi setahun kene beli 2-3 kali, bek aku beli yang tahan lasak terus kan..Bertahun2 boleh pakai. Cume yang tak tahan nye sekarang,puting susu Haziq, sebulan kene spare 4 biji..sebabnya Haziq suke gigit...Adey...  =(

Ni rumah kawan aku...die mmg peminat Tupperware. Tgk, kalerful kan? Ni gamba mase die mule2 pindah rumah baru.

Ni plak gamba mase aku g raye ritu..Time ni da byk Tupperware2 yang dok kat luar almari sebab die mmg gune untuk menghidang. Kawan aku memang tak banyak barang kaca, ade anak kecik katenye...(bab ni aku setuju)


Setakat ni, ni la barang Tupperware yang aku betul-betul kene kumpul duit nak beli..Aku da ade satu set, tapi aku beli sikit2.., mule2 aku beli set jug dan cawan dulu..Pastu pinggan ngan mangkuk die plak..Last baru aku beli set hidang ni. Yang aku puas hati sangat, aku beli xsampai RM150 termasuk pos. Murah kan? Sile jeles. Nanti aku cite kat mane aku selalu beli dapat harge kebaboooom ni. Lepas tu aku mcm janji tak nak beli ape2 da....

Tapi aku tipu je...sebab tak sampai sebulan lepas tu aku beli bekas bawang ni plak. Yang ni aku dpt murah, tengah offer. Sebiji RM35. Mule2 nak beli satu je, tapi NAFSU.., aku beli la 2. Bile sampai je, terus bukak..Time ni kat ofis lagi..Gelojoh kan aku? Haha.

Korang ingat tak, kat open pantry aku ade set ni..OK, meh nak habaq mai..., yang ni bukan semua set dari Tupperware ye. Campur2..Kebetulan aku jumpe sebiji macam brand Tupperware ni kat Mr DIY. Yang betul2 brand Tupperware dalam gamba ni bekas yang kanan bawah tu, dengan bekas sebelah kiri atas dan bawah. Tapi nampak serupa kan? Kalo sekali pandang memang nampak serupa, tapi kalo belek, memang nampak la perbezaannya..Nak beli set xmampu ooo..seketul je da RM30 ++.

Ok la, meh aku share kat mane aku beli selalu dapat harga meletup2 tu...Klo korang rajin ber Facebook, sile la join group Shopping Tupperware, New Geng Tupperware, Tupperware Lama & Terpakai.. Kat sane ade ramai dealer Tupperware. Pandai2 la korang pm untuk nego harga.. Tupperware zaman sekolah2 dulu pon ade tau.


Nota kaki :- Harus stop membeli seketika. Ape yang aku aim aku da dapat.  =)


(◕‿◕✿)
 
 
 
X.O.X.O.
 




17 comments:

humble.yat said...

seronoknya ada koleksi tupperware..
ok thanks tau share link yang best..nanti nak gi terjah juga kat sana hehe :-)

cik hani said...

orang jeolous tgk kamu senang sikit dari dia mula la iri hati kan..

tupperware mahal sikit takpe, tahan lama

UMIE SUE said...

akak xyah layan org cam tu kak..geram je kan..

su xpernah beli lg brg tupperware.su xmampu..hihi..kalau ada kat rumah ni semua kakak ipar yg bagi..dia bisnes tupperware ni..dia rajin bg free ..hihih

cikpingu said...

bile dh skali beli..mmg akan bangkit beli yg strusnye...
mcm kt umah mak mertua...mmg tupperware je la yg blmbak atas almari...pastu skrg dh smua adik beradik, ipar2 sume..jd ahli...hahahaha..

JaJa_NoRLiza said...

akak pon suke barang tupperware..tp kedekut nak kuar duit..mahal weh..setakat ni tuppeware yg ade kat umah semua asben yg beli..asben kan cikgu..dia suka main kutu ngn cikgu2 pompuan beli brg tupperware..hikhik..
isterinya ni senyum jer la sampai tinge!

fazianbatrisyia said...

sy pon suka tupperware. beli dr mase lom kawen lagi...beli sikit2 lama2 beribu dah habis kat tupperware. tp puas hati, biar alah membeli menang memakai. kepuasan pun ye jugak...

Fizah said...

ada ekk bekas sebijik cam tupperware..?? berbaloi2 beli tuu...:)))

Fizah said...

ada ekk bekas sebijik cam tupperware..?? berbaloi2 beli tuu...:)))

sara said...

mahal.. tapi kalernya betul2 x tahan..cantik attempting

adianiez AIDA said...

set hijau tu berbaloi beli! bleh masuk microwave. aida ada set kaler oren yg lama.
aida jadi ahli tupperware utk diri sendiri & adik beradik aje. tak jual. byk da koleksi tupperware aida. ada yg tak guna lagi pun ada!!! hi hi hi...

Anonymous said...

salam.. boleh email saya tak yang jual bekas bawang rm77 tu.. saya dah lama berkenan ngan bekas ni..

has
sz_ishak@yahoo.com

MamaDaniel said...

cik tiem... akak setiap kali beli tupperware sorok dalam almari..takut boss bising.. hahaha... ;) tak berani nak susun susun tayang gitu.. lagi satu hal, sayang nak guna.. hahaha..
ada ke org jual tupperware fesyen lama tu? ai like!!

Anonymous said...

Da join mmbr tapawey lum?

Mally said...

Salam berkenalan sis...
Love ur blog...
Sy juga suka barang Tupperware tapi xpernah buat koleksi cam nie..
Lepas nak try juga buat koleksi!!!

Maimun Razali said...

salam perkenalan.....wow banyak nye koleksi..jeles saya tengok..tak penah terpikir nak buat koleksi sbb mahal hehehehe

seri.selaseh said...

wahhh... mmg berbaloi.. thanks eh for sharing. kadang2 bekas2 kualiti camnih mmg ada gak keperluannye.

nurul izayani said...

Aahla..sama la tupperware tak ori dgn tak ori..kalu x di bgtau, mmg xtau tu x ori,hihi