Ayam masak asam? Erm..macam pelik je nama masakan ni. Ntah la.., resipi ni aku belajar dari kakak aku, so kne la ikut nama yang dia da letak tu. Resipi ni rasa-rasanya terkenal disebelah utara kot....Saja nak share..
Aku suka yang berminyak macam ni..klo xsuka, boleh kurangkan |
- Ayam sebelah
- Halia 3cm
- Bawang kecil 2biji
- Bawang putih 3 ulas
- Cili padi 3 biji
- Asam jawa lebih kurang sebesar 1 inci
- Kicap manis
- Daun bawang sebagai hiasan.
- Bawang besar sebiji- dipotong bulat untuk hiasan.
Cara-cara :-
- Gorengkan ayam sehingga isi masak. Angkat dan simpan ke tepi.
- Tumiskan halia, bawang kecil dan bawang putih sehingga kekuningan.
- Masukkan air asam jawa, sedikit kicap dan garam secukup rasa.
- Rasa kena sebati, jangan terlalu masam dan jangan terlalu masin.
- Masukkan ayam dan biar seketika.
- Taburkan bawang besar yang dipotong bulat, daun bawang dan juga cili padi.
- Gaul dan matikan api. Sedia untuk dihidang.
Senang dan simple je kan? Selamat mencuba.... (◕‿◕✿)
X.O.X.O.
No comments:
Post a Comment