Aku belajar resipi ni dari My Mr. Chef...Hubby la...aku memang suka sangat masakan ni, sebab simple dan cepat nk sediakan...yang penting....SEDAP..ehehehe...Aku pernah masakkan untuk Abie.., bukan main berselera sangat..Abie memang suka masakan pedas2 masam ni...
Bahan-bahan :-
Inilah hasilnya.....~ |
- Udang sepuluh ekor (2 orang makan)
- Halia 1 inci
- Bawang kecil sebiji
- Bawang besar sebiji - dipotong bulat
- Bawang putih 3 ulas
- Sos Tiram 1 sudu makan
- Sos Cili 1 sudu makan
- Sos Tomato 3 sudu makan
- Daun limau purut sehelai -dicarik-carik
- Serai sebatang - dipotong serong
- Kacang panjang
- Cili padi 3 biji
Cara-cara :-
- Tumiskan bawang kecil, halia dan bawang putih sampai kekuningan.
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili.
- Masukkan daun limau purut dan serai.
- Masukkan setengah cawan air dan biarkan sampai mendidih.
- Masukkan udang dan biarkan kuah sampai sedikit pekat.
- Akhir sekali masukkan cili padi, bawang besar dan kacang panjang.
- Lagi sedap kalo kacang dan bawang tak layu. Bila gigit terasa rangup.
- Matikan api dan sedia untuk dihidang..
Senang je kan? Selamat mencuba.... (◕‿◕✿)
X.O.X.O.
No comments:
Post a Comment