Resipi hari ni : Masak Lemak Ikan Tongkol atau sebelah utara panggil ikan ni ikan kayu..
Hubby suka sangat ikan tongkol ni..Nilah lauk pertama yang aku masakkan untuk hubby di awal-awal perkenalan dulu... Opppsss...tetiba pulak terimbau kembali kenangan lama... =)
Bahan-bahan :-
- Ikan tongkol seekor (saiz kecil sebab kami cuma berdua)
- Santan (aku guna santan kotak je..senang..ehehe)
- Serai 1 batang - dititik
- Daun kunyit
- Kunyit hidup 1 inci
- Cili padi 10 biji
- Bawang kecil 2 biji
- Tomato sebiji
- Asam Keping 2 keping
- Kisar cili padi, bawang dan kunyit hidup.
- Masakkan bahan kisar dalam periuk..Bila da menggelegak, masukkan santan.Santan masuk lambat bertujuan untuk mematikan rasa pedas cili padi.
- Kacau santan, jangan sampai berketul.
- Masukkan daun kunyit dan serai.
- Bila kuah da menggelegak, masukkan ikan, tomato dan asam keping.
- Akhir sekali, garam secukup rasa...Bila mata ikan da bertukar jadi putih, boleh la matikan api dan hidang.
Selamat mencuba. (◕‿◕✿)
No comments:
Post a Comment