Nuffnang Adds

Wednesday, September 29, 2010

Masak Lemak Ikan Tongkol / Kayu

Salam semua,

Resipi hari ni : Masak Lemak Ikan Tongkol atau sebelah utara panggil ikan ni ikan kayu..
Hubby suka sangat ikan tongkol ni..Nilah lauk pertama yang aku masakkan untuk hubby di awal-awal perkenalan dulu...  Opppsss...tetiba pulak terimbau kembali kenangan lama...  =)

Bahan-bahan :-
  • Ikan tongkol seekor (saiz kecil sebab kami cuma berdua)
  • Santan (aku guna santan kotak je..senang..ehehe)
  • Serai 1 batang - dititik
  • Daun kunyit
  • Kunyit hidup 1 inci
  • Cili padi 10 biji
  • Bawang kecil 2 biji
  • Tomato sebiji
  • Asam Keping 2 keping
Cara-cara :-
  • Kisar cili padi, bawang dan kunyit hidup.
  • Masakkan bahan kisar dalam periuk..Bila da menggelegak, masukkan santan.Santan masuk lambat bertujuan untuk mematikan rasa pedas cili padi.
  • Kacau santan, jangan sampai berketul.
  • Masukkan daun kunyit dan serai.
  • Bila kuah da menggelegak, masukkan ikan, tomato dan asam keping.
  • Akhir sekali, garam secukup rasa...Bila mata ikan da bertukar jadi putih, boleh la matikan api dan hidang.


Selamat mencuba.    (◕‿◕✿)

No comments: