Nuffnang Adds

Saturday, June 15, 2013

Lamp Shade Makeover

Salam semua,

Masa zaman aku belajar dulu, Umie pernah belikan aku lampu tidur. Saje letak kat meja study tepi katil tu. Padehal kalo kat rumah tak pernah nak berlampu tidur bagai - bazir 'karen' umie kate.

Punye la aku sayang lampu ni, pindah UiTM Penang pon aku angkut. Pindah uma sewa yang ntah da berapa kali tu pon aku angkut. Padehal, jarang sekali aku nk nyalakan lampu ni. Condition shade die pon da tak elok. Harga tak la mahal mana pon. Tapi SAYANG tu mengatasi segalanye. Otak ni mule la ligat mencari idea nak makeover - yes! Patut tukar lamp shade tu.

Layan gambar ye uols...

 Ni la rupe asal lampu tidur aku.

Dari depan nampak ok lagi - bile pusing belakang...Nah ko, da koyak rabak.

Jom kite mulakan sesi makeover. Mula-mula aku ingat nak guna balkrum je [kain keras yang orang buat kolar baju melayu tu]. Sebab tu je yang banyak kat uma aku. Pastu cat. Pastu tambah sikit ribbon. Simple kan? Macam ni....




Menarik kan?

Tapi lain yang aku survey, lain plak yang aku buat....Aku terjumpa placemat ni kat Tesco. Harga RM1.50 kot tak silap. Malas nak fikir panjang, terus rembat. Lagipon corak katun ni sesuai la nak letak kat bilik Haziq.



Aku cume perlukan placemat , sellotape dan single puncher. 

Balut wire dan bahagian yang patut, then spray je. Kebetulan spray yang ade kat rumah pon kaler biru.

Da siap.

Da alang-alang mengecat...aku spray sekali ngan jam dinding ni - hadiah saguhati family day tahun 2010. Saje jam tu aku tak sangkut ke dinding, nak kasi die geng ngan lampu. Huhu. Plate stand tu plak aku beli kat D.I.Y je.


Ni la hasilnya. Lampu lame yang diberi nafas baru.



Nota kaki :- Tidur tak payah on lampu. Cahaya dari lampu jalan direct je masuk bilik aku. Jimat3. hehe..  =)


(◕‿◕✿) 
 
 

X.O.X.O.



12 comments:

Mama Lynd said...

Tak logik.. Tak logik..
Camner leh jadi cantik camtu?

Asma said...

Cantiknya...i like

IeRA said...

cantik.. kreatif betul

nurulhuda said...

menarik dear.. terus nampak lain...

Zulyati MohdNorAli said...

Kreatifnya! Suka3!

UMIE SUE said...

sseeeriussss cantik

NAS said...

kreatif! :)

Siti Fatimah said...

Tq semua.. =)

JaJa_NoRLiza said...

hmm..mmg awak ni kretip la..

caner cantumkan placemat tu??

teruje..

Siti Fatimah said...

tq. gune sellotape je dear. tp tampal luar n dalam.

Fizah said...

mmg canteklaa!! kreatipp! =D

Nor Arinee Mat Saaud said...

Cantiknye