Nuffnang Adds

Monday, June 17, 2013

Peti Ais Kecilku

Salam semua,

Kisah disebalik peti ais satu pintu ku.

Patutnya entry ni aku nak post awal, tapi lame sangat aku amek masa untuk organize peti ais aku tu. Heh, memang pemalas aku ni..Buat keje pon bertangguh.

Semangat bile aku tengok peti ais orang lain kemas tersusun je. Peti ais aku? Hmm...Kalo sayur tu aku beli dr kedai dalam plastik, dengan plastik2 tu la aku sumbat je masuk peti ais. Haish. Dah tu, bab ngemas n cuci peti ais memang jarang sekali la aku buat - xpernah kot! Memang selalunya hubby yang buat. Mungkin sebab hubby da rajin nak buat, sebab tu kot aku jadi bertambah pemalas. Cubit laju2. Biase sangat tu!


Mula2 sediakan bekas. Harus sedondon. Aku beli freezermate ni. 7 biji. Harga RM60 siap post.


Confirm la tak cukup kan? Nak beli lagi set ni, mau kopak! Jadi aku kirim kat kawan belikan kat Ikea. Haha, aku memang suke bab kirim mengirim ni. Hehe. Kat rumah aku memang da ade set ni - so tambah lagi, bia sedondon.


Masih lagi tak cukup, aku beli yang lain plak. Kat jusco. 7 biji RM7.90. Aku terlupe nak amek gamba sebab da terlalu excited nak organized. Hehe.

Proses yang setrusnya, sediakan label dan laminate.


Next step, cuci peti ais..Ni memang keje Hubby dari dulu. Sian peti ais aku, da la kecik, lampu terbakar plak tu. Sob..sob..sob.. Tapi tak pela, masih berfungsi dengan elok lagi.


Semua bende aku masuk dalam bekas. Buah-buahan plak aku masukkan dalm bakul. Kebetulan jugak, aku beli bakut tu da lame, ingat nak letak mainan Haziq, tapi tak jadi. Semua bekas tu aku tak bole nak tepek label. Gune sellotape tak kuat, tercabut balik. =(

Serbuk rempah semua aku simpan dalam bekas jugak. Tapi letak kat pintu. Mungkin kat pintu ni tak berapa sejuk sangat, jadi bile aku tepek label, die tak tercabut.

 
View pintu peti ais aku.




Full view. Ok, da puas hati. Lepas ni bole focus untuk next project pulak.


Mesti korang tertanya-tanya kan mane aku letak telur? Aku da sediakan rak khas untuk telur. Tapi rak ni, jarang sekali penuh. Setakat 3 orang makan, 10 biji seminggu pon belum tentu habis. Ngeh3.




Nota kaki :-  Ruang yang ade ngam2 untuk keperluan harian je. Ni kalo nk beli kek ke ape, kene habiskan. Tak bole simpan dalam peti sejuk - da tak muat.


(◕‿◕✿) 



X.O.X.O.

14 comments:

JaJa_NoRLiza said...

wah..sukee..semua kaler biru..nice!

bekas telur tu beli kat mana yerk?? cute! kaler putih lak tu.. double like!!

ayahmamilisa said...

wow cantek tersusun...suke tengok :)
bile la mamilisa dapat kemas fridge menjadi kemas sebegini..uhuks~

Mama Lynd said...

Cantiknya... Sesak nafas tengokk..

Asma said...

Cantik pulak tema biru, kemas dan teratur

Siti Fatimah said...

Thanks Jaja..rak telur tu beli on9 je. tp da abis. igt nk repeat order utk umie, tp da xde.

Siti Fatimah said...

terima kasih semua. Mama Lynd jgn sesak2 nafas ye. hehe.

IeRA said...

rajinnya...

Fizah said...

eh eh....comel pulak nengok tempat letak telur tu...

apapun mmg entri ni sangat BEST!! teruja membacanya dan menegok gambau2 ...gud job dear!! =D

Anonymous said...

Cantik dan kemas!!! :-) :-) kaler blue lagii, my feverit :-D

adianiez AIDA said...

wah!!! cantik nyerrrrr....
fridge aida ???
hmmmmm segan mau tunjuk la...

ain shahrulazri said...

cantiknye, sume seragam =)

Iza Fiza said...

Comeynya rak telur tu.hehe.

fazianbatrisyia said...

kemas. sy pon berkenan rak telur tu...mana boleh beli ek?

UMIE SUE said...

semua nampak cantik dan kemassssssss