Nuffnang Adds

Wednesday, July 3, 2013

Kuah Bada : Makan sambil menangis

Salam semua,


Korang pernah dengar nama kuah ni tak? Pelik kan name die....aku pon tak tau name sebenar kuah ni..Tapi family aku panggil kuah bada. Kuah ni klo makan ngan nasi panas2 memang sedap, xpayah lauk pon xpe. Arwah nenek suke kuah ni. Kalo aku demam, xde selera nak makan, selalu minta Umie buatkan..Pecah selera..

Da 2malam aku buat kuah ni..Hubby memang tak sentuh la..Isnin ritu aku puase sunat [ganti da abis]. Tapi pukul 3ptg kepala aku da berdenyut semacam - aku da banyak hari [lebih dua minggu] tak makan nasi. Makan lauk je. Kalo makan pon sekadar jamah sesuap dua je..Motip - nak kurus. Tapi hari isnin tu aku xsahur ape2, minum air pon kurang. Akibatnye memang rase nak pecah la kepale aku ni tahan sakit yang teramat. Lagi 5 minit pukul 5 petang aku da buka. Sayang- tapi aku kena fikirkan diri sendiri jugak. Sebelum balik pon aku da muntah2 kat ofis..Sampai rumah, haziq tindih2 perut aku, terus muntah lagi. Berlari2 aku tutup mulut ke toilet. Dan sepanjang malam la aku muntah. Perut da masuk angin la kot. Dalam keadaan aku yang macam tu, memang tak masak la kan...Nasib baik la aku bersuamikan si tukang masak. Menu malam tu ayam masak merah-air tangan hubby. Tapi tekak aku tak lalu nak makan. Jadi aku rajinkan diri buat kuah ni..Makan sembil menonton slot Samarinda - Ramadan Yang Hilang.

Sambil makan sambil menangis...menangis sebab cerita kat tv tu sedih..Sedih sangat..Memangis sebab aku teringat kat arwah nenek. Arwah suke sangat kuah ni. Menangis jugak sebab tergigit cili api yang bertaburan tu..Pedas hokei! Tu la, lain kali makan pandang nasi, bukan pandang tv..

Ni resipi kuah bada [atau ade name lain]

Bahan-bahan :-
  • Ikan bilis segenggam
  • Cili padi 4 biji
  • Bawang merah sebiji
  • Limau nipis @ kasturi
Cara-cara :-
  • Ikan bilis tu digoreng tanpa minyak sampai garing. Kacau2 sikit jangan sampai hangit pulak.
  • Potong bawang merah dan cili padi.
  • Masukkan dalam mangkuk, tuang air panas yang meggelegak.
  • Masukkan ikan bilis tadi.
  • Perahkan asam limau dan masukkan garam secukup rase.
  • Siap!
Senang je kan? Memang boleh kecur air liur. Pedas2 masam. Nyummmmm....


Nota kaki :- Tak boleh buat selalu, nanti aku makan banyak...



(◕‿◕✿)
 
 
 
X.O.X.O.



5 comments:

JaJa_NoRLiza said...

1st time dengar kuah bada nie..tgk2 resepi kot penah nampak tp guna nama lain..tp hakikatnya mmg tak penah jupe kot...boleh la try pas ni! hehehe

MamaRizqin said...

tak pernah tengok pun...nak try ler...tapi takut tergigit cili padi...huhuhu...

Fizah said...

harus cuba ni!! =)

ellysa emran said...

wah, makan ngan nasi panas2 best gak ni.....

zean anuar said...

wah... blh try ni....