Nuffnang Adds

Monday, July 1, 2013

:: My Workstation ::

Salam semua,

Entry ni pon sepatutnye da lame keluar, tapi aku hold sebab baru praktikkan cara mudah dan jimat untuk buat lapik laci tu. Jadi, semua laci aku selongkar balik la. Semangat hokei.. hehe [budget boleh menang bantal burung antu la tu].

Aku nk mule dari mane ye? Emmm...Aku cite pasal meja dulu la eh..

Di sebalik meja aku yang kononnye kemas ni tersembunyi 1001 cerita.

Ni la rupe asal meja kerja aku. Huh...Semak kan? huhu..View panorama sebab tu gamba nampak mcm ditarik2 je...Asal2nya, monitor aku mcm dalam gamba yang mula2 tu. Lepas tu aku bosan, aku ubah kedudukan monitor tu kat tengah2. Dan sekarang monitor kembali ke kedudukan asalnya, menyenget macam tu.


Seblah kanan monitor aku letak segala macam alat tulis. Lambak je dlm bekas jernih tu.
Bile aku dah tau ape makna organizing, terus aku beli bekas2 putih ni. Susun la bagi kemas sikit, ikut kategori.

Sebelah kiri monitor pulak ade bende2 ni. Nampak tak garisan kuning kat dinding tu..Tu garisan air. Kalo hujan lebat, air meleleh masuk dari lubang air-cond. Confirm la becak meja aku. Tapi aku da panggil orang betulkan. Sekarang da tak meleleh, tapi garisan kuning tu kekal pulak kat situ..Haish..Panjang, sampai atas..


Solution nya...aku tepek sticky board ni kat dinding tepi tu..Tak de la semak sangat mate aku pandang dinding yang bergaris tu..Ofcos la garisan tu masih kelihatan sebab sticky board ni tak tinggi kan.., tapi asal lepas paras pandangan mata aku jadilah..huhu.

Macam ni la rupenya sebelum da selepas.

Ni hiasan atas meja aku.

Ko ingat orang je ade kerusi malas? hp cam ayam aku ni pon ade kosi malas jugak tau..Kerusi malas ni Umie belikan mase aku belajar dulu, buat letak hp atas meja study. Hehe..Nak study ke nak ngadap hp?? Huahaha...

Ok, da abis cerita pasal meja. Beralih pada mobile drawer plak. Drawer ni beroda, senang nak tolak mane2.

Atas drawer aku ni penuh dengan drawing dan recycle paper. Huh. Tepuk dahi!

Setelah diberi nafas baru, rase macam lebih fresh kan...Cantek tak corak bulat2 tu...Yang tu cari kat google..Kertas bergulung tu niat nak buat lapik laci, tapi da jumpa corak yang lebih menarik terus terbantut niat aku. hehe..Nampak tak kotak kecik ade bear siap pakai topi konvo tu? Kotak tu hadiah dari Abie masa aku konvo dulu. Mase konvo ritu Umie dalam dalam wad. Abie je yang temankan aku. Da selesai semua, aku pandang keliling tengok ramai orang amek gamba ngan family, aku cume ade Abie je..Abie belikan kotak ni, dalam kotak ni dulu isinya coklat. Abie kate nak bagi bunge, takut tak tahan lame, nanti takde kenangan.Gamba pon sekeping dua je sebab abis je konvo terus g melawat Umie..Sempat jugak Abie beli bunge untuk bawa g jumpe Umie kat HUM. .huhu..Sweet kan Abie. Anak yang konvo, bini yang dapat bunge..Tapi aku tak kisah sangat, tak dapat ape2 pon tak pe...Abie Umie da sekolahkan aku sampai jejak U pon da bersyukur sangat2..


Sambung cerita pasal laci pulak eh..

Ni laci pertama. Dalam kotak cun kaler biru tu adelah cd. Tak kire la cd keje ke, cd personal ke. Asal namenya cd, semua aku sumbat dalam tu. Ade puncher, pen kaler2, stamp & stamp pad. Barang2 ni tak boleh letak atas meja, sebab macam semak je. Lagipon jarang pakai. Dalam beg polkadot tu adelah barang2 mekap aku. Aku memang tak sempat nk bergincu kat uma...hoho. Poyo! Ade satu pencil case tersorok kat belakang sekali.. laci ni da tak boleh tarik da...Dalam pencil case tu aku letak ubat-ubatan & minyak gamat. Mane la tau tetiba sakit kepala ke, luke ke kan....

Ni laci kedua pulak. Dalam kotak ni ade macam2 barang.. Ade sampul duit raye, ade wet tissue, ade resit2 klinik yang aku nak claim. Dalam uncang warna hijau tu plak aku simpan koleksi kad kawen kawan2. Walaupon tak banyak kenduri kawan2 yang dapat aku attend, tapi aku simpan tau kad kawen dorang. Sayang hokei..Kad kawen aku mesti korang da buang kan? Sob..sob..sob..Ade surat bonus, increment dan surat contract kat situ jugak...Kire semua surat menyurat aku letakkan kat situ.. Beg kecik warna coklat tu plak untuk aku simpan medical2 card yang da expired. Company aku renew medical card setiap tahun..Saje simpan buat koleksi..hoho.


Saje aku kasi zoom sikit kotak polkadot tu. Corak ni pon aku download dan edit jugak... Comel kan? Ngeh3.. Kan aku da kate, semua bende aku nak balut..huhu.

Laci terakhir ni aku letakkan recycle paper. Yang bergulung tu laminate film size A3. Da berabad aku simpan, tapi jarang gune.

Ni bandingan meja aku ngan meja orang sebelah. Huk3..Jangan marah eh..Asalnya meja aku pon macam tu jugak, banyak bende nak tampal kat partition board tu..Senang nak refer - lagi2 kalo command Autocad. Budak2 department aku ni bukan boleh tengok meja aku kosong @ kemas. Menandakan tak de kerja. Hoho. Sabar jela..

Ni pulak penyeri atas CPU besar gedabak atas meja aku ni...Saje nak tayang gamba kawen sebab gamba kawen aku cantek..Bole?

Ok da..Penat da aku membebel dari tadi...

Nota kaki :- Da 5 tahun kerja, project pon da nak abis...baru sekarang nak kemas!


(◕‿◕✿)
X.O.X.O.




7 comments:

JaJa_NoRLiza said...

mmg super duper rajin la dear!
sgt byk beza before & after..

sukee ngn kotak2 yg dibalut...
uwaa..nak gak!!

**kita sama..kalo meja opis kemas dan teratur akan di cop tak de keje! ngeh.ngeh..**

Aty_Fared said...

Oohhh rindu opis dolu2...

ellysa emran said...

wah, bersemangat waja betul!
vit R dah mula melanda diri yea..
keep up ur work!

Miss N and Mr N said...

wow.. sgt details.. puas baca..
hihi.. sama la kita.. suke kumpul kad kawen kawan2. syg sgt nk buang.. sbb cantik2. at least simpan kad kawen lg sng dari simpan door gift yg kadang2 x bape ada function. hihihi

Fizah said...

ahaiii sukanya tgk part mobile drawer yg bhgn ats punya..sebelum n selepas yg sgt2 bombastic..organized sgt..suke tgk..!

part edit2 coraak cantik2 ni kan..bestnya..cuba siti letak kat koleksi printables ke..malas aa nak godek2 sendiri kat google..huhu..semua corak yg awak pilih, akak SGT2 SUKA dan MINAT! nk carik sendiri tu mmg renyah..hihu dasarrr kannn akak nii...heee

Zuraida said...

Not bad. Good luck semoga dpt bantal owl tu

julie hussin said...

Bila baca blog ni ...semangat nk ngemas meja kat opis membara2....